Skip to content Skip to footer

Kinetoterapia pentru copii

Kinetoterapia este o terapie de lunga durata si cere din partea pacientului perseverenta si efort sustinut. Kinetoterapeutul trebuie sa isi sustina permanent pacientul, sa il motiveze in momentele de dificultate, sa discute si sa explice fiecare rezultat aparut.

Cum ajuta kinetoterapia?

Prin sesiuni de kinetoterapie, se pot corecta pozitiile gresite ale coloanei copiilor, ale piciorului si ale genunchiului. Kinetoterapia poate ajuta la combaterea obezitatii si corectarea posturii la copiii cu sindrom Down, Maladia Scheuermann, recuperarea mobilitatii articulare pierdute in urma unei imobilizari post fractura, precum si alte afectiuni.

Tratarea afectiunilor neurologice de tipul hemiparezelor sau paraparezelor poate avea rezultate pozitive prin kinetoterapie. De altfel, si afectiunile metabolice precum rahitismul, obezitatea sau altele de acest tip se pot trata prin kinetoterapie.

Cum prevenim aparitia afectiunilor

In prevenirea aparitiei acestor afectiuni, copilul trebuie educat si sustinut sa aiba o pozitie corecta atunci cand sta pe scaun, in banca, la masa sau in fata calculatorului. Importanta este si inaltimea scaunului, care trebuie adaptata inaltimii copilului. Un factor important in prevenirea afectiunilor este fortificarea musculaturii coloanei vertebrale prin practicarea unor activitati sportive adecvate varstei.

Afectiunile cele mai intalnite la copii

  • Afectiuni ale coloanei vertebrale – scolioza, cifoza, lordoza, hiperlordoza, cifoscolioza;
  • Afectiuni ale piciorului – platfus, picior scobit, picior echin;
  • Afectiuni ale genunchiului – genu varum, genu valgum, genu recurvatum;

Din pacate, avand in vedere dezvoltarea permanenta a copiilor pana la 18 ani, o afectiune netrata poate duce la aparatia altor afectiuni. De exemplu, o afectiune la picior determina aparitia altor afectiuni la genunchi si la coloana.

Kinetoterapia pentru copii la DELV

Pentru a obtine cele mai bune rezultate si pentru a-i motiva pe cei mici, kinetoterapia pentru copii se poate completa cu masaj terapeutic. Aceasta se efectueaza intr-o sala dotata cu echipamente specifice kinetoterapiei pentru copii iar sedintele sunt personalizate in functie de afectiunile si varsta copilului. Aplicarea programului de kinetoterapie se face treptat, incepand cu exercitii de intensitate mai mica iar apoi, pe masura ce se inainteaza in tratament, exercitii de intensitate mai mare.

Sedintele de kinetoterapie sunt benefice in dezvoltarea musculaturii copilului si mentinerea sanatatii spatelui. Practicarea kinetoterapiei scade riscul aparitiei bolilor vertebrale precum cifoza, scolioza, rectitudinea lombara sau cervicala, boli reumatice ca si spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, artroza, coxartroza.

Importanta kinetoterapiei pentru copii

Kinetoterapia pentru copii contribuie la dezvoltarea corecta a corpului, imbunatatindu-le aptitudinile motorii si prevenind din timp posibilele deficiente fizice. Programele de kinetoterapie pentru copii, realizate de specialisti, urmaresc atingerea obiectivelor caracteristice varstei copilului, prin coordonarea corecta a miscarilor.

Prin kinetoterapie, copiii sunt educati pentru un viitor in care sa includa si sportul si pentru un stil de viata sanatos.

Programează-te acum!