Durerile de spate – o problema de actualitate

Durerile de spate anunta de cele mai multe ori o afectiune a coloanei vertebrale.

Sedentarismul, lipsa activitatii fizice, postura defectuoasa la birou, acasa sau in masina sunt urmate de aparitia durerilor de spate, obezitate, boli cardiovasculare si diabet.

Cauzele durerilor de spate

Cauzele durerilor de spate sunt complexe si variate, insa cel mai adesea sunt determinate de obiceiurile nesanatoase:

  • Adoptarea unei pozitii incorecte la birou sau la volan
  • Surmenajul la locul de munca
  • Mentinerea unei pozitii fixe timp indelungat
  • Impingerea, tragerea sau ridicareaneglijenta a lucrurilor

In unele cazuri,efectele sunt imediate, iar in altele, acestea dezvolta in timp afectiuni grave la nivelul zonei lombare si cervicale.

Desi durerile de spate pot aparea oriunde, cea mai predispusa zona este cea lombara. Zona lombara face conexiunea dintre partea de sus si cea de jos a corpului si suporta majoritatea greutatii corporale. Durerile de spate pot cobori catre fese,  partea posterioara a coapselor si a genunchilor, pana la gambe si picioare, constituind durerea de tip sciatic.

Gravitatea durerii de spate variaza de la usoara, surda, suparatoare pana la cea severa si persistenta, limitandu-ne libertatea de miscare.

Cum tratam durerile de spate?

Tot mai des intalnite in randul tinerilor, durerile de spate reprezinta o reala problema a societatii actuale.

De cele mai multe oricand se instaleaza durerea, evitam vizita la medic si ne tratam acasa cu diverse analgezice si antiinflamatoare. Din pacate, acestea nu trateaza cauza, doar elimina pe termenscurt efectul. Indicat este sa va prezentati la un medic specialist, inca de la primele simptome, pentru o evaluare detaliata a afectiunii si un tratament personalizat.

Un remediu eficient pentru tratarea durerilor de spate il reprezinta sedintele de kinetoterapie si masaj terapeutic.

Masajul terapeutic, executat in scopul reducerii durerilor de spate, este calmant si miorelaxant, cu manevre usoare si lente, adaptate sensibilitatii regiunii afectate. In acelasi timp, masajul constituie si o procedura de pregatire a pacientului pentru sedinta de kinetoterapie. Tehnicile de kinetoterapie, efectuate in vederea ameliorarii durerilor de spate, se fac in functie de particularitatea afectiunii pacientului, de stadiul in care se afla si de obiectivele urmarite.

Aplicarea masajului terapeutic asupra regiunii spatelui si kinetoterapia presupun reguli stricte de aplicare si cunostinte temeinice in domeniul medical. Efectuarea acestui procedeu de recuperare de catre o persoana fara cunostinte in acest domeniu poate periclita starea de sanatate si,mai mult, poate accentua totodata durerea si contractura musculara.

 

Programează-te acum!