Reflexoterapia – o metoda straveche de vindecare

Ce este reflexoterapia?

Reflexoterapia este o metoda terapeutica naturista a carui scop este eliminarea toxinelor si stimularea functiilor intregului organism. Principiul pe care se bazeaza reflexoterapia este ca fiecarui organ ii corespunde un punct reflex pe corp. 

 

Reflexoterapia de-a lungul istoriei

Antichitate

O dovada palpabila a practicarii reflexoterapiei inca din perioada Antichitatii este o pictura din mormantul faraonului Ankhmahor, de la Saggara, Egipt. Datata ca fiind pictata la aproximativ 2330 I.Hr. in timpul celei de-a VI-a dinastii de faraoni, pictura infatiseaza o scena de practicare a reflexoterapiei la maini si picioare.

O alta teorie sustine ca reflexoterapia dateaza de acum 5000 de ani din China Antica. Aici, se credea ca practica straveche a masajului traditional chinez numit Tuina, a stat la baza nasterii reflexoterapiei.

Este bine-cunoscut ca Medicina Traditionala Chineza a studiat timp de milenii intregi beneficiile de stimulare a punctelor reflexe. De altfel, tuina a reprezentat in acele vremuri o metoda des utilitzata in tratarea afectiunilor digestive la copii si adulti.

Totodata, este atestat faptul ca reflexoterapia era folosita ca metoda de vindecare a problemelor de sanatate de catre majoritatea culturilor stravechi.

harta01

Era Moderna

In anul 1582 a fost scrisa de catre doi medici cunoscuti ai vremii, Dr. Adamus si Dr. A’tatis, prima carte care face referire la reflexologie.

Totusi, cel care a dezvoltat si folosit in Occident practica reflexologiei a fost medicul american Dr. William H. Fitzgerald. Experienta sa vasta in domeniul medicinei i-a venit in ajutor in dezvoltarea unui nou sistem de reflexologie. Acest sistem era bazat pe zece zone distincte de impartire a corpului, de la cap la talpi, si punctele lor reflexe identificate de pe maini si picioare. Dr. Fitzgerald a publicat impreuna cu scriitorul si criticul de literatura, Dr. Edwin Bowers, cartea “Zone Therapy” (Terapia pe Zone), nume sub care a fost cunoscuta reflexologia pana la inceputul anilor 1960.

Eunice Ingham este considerata promotoarea reflexologiei moderne americane. A lucrat initial cu Dr. Fitzgerald, iar mai apoi cu Dr. Joe S. Riley si independent. A publicat doua carti legate de acest domeniu: “Povestiri pe care picioarele le pot spune” si “Povestiri pe care le-au spus picioarele”. A infiintat in Petersburg, Florida Institutul International de Reflexologie. Conceptele de baza ale reflexologiei promovate de Eunice Ingham au fost preluate de multi autori de carti si profesori.

 

Epoca contemporana

In zilele noastre, in zona Americii de Nord, Barbara si Kevin Kunz sunt cei care aduc o mare contributie acestui domeniu, prin practica lor, cercetarea stiintifica si programul educational legat de aceasta metoda de vindecare.

La Centrul de Recuperare Medicala DELV poti beneficia de sedinte masaj reflexogen la pretul de 25 lei/sedinta! Relaxarea si starea ta generala de bine te asteapta la noi!

Programează-te acum!