PRP și aplicațiile în estetica minim invazivă

Platelet rich-plasma (PRP) este o soluție autologă care conține factori de creștere și un număr mare de trombocite. Se obține după recoltarea a 8-10 mL de sânge de la pacient și centrifugare. Soluția rezultată este extrasă steril și conform protocoalelor este injectată în zonele de interes pentru pacient. Injectarea soluției se face cu ace de dimensiuni foarte mici (30 sau 32 G), subcutanat, după aplicarea de cremă anestezică.

Soluția de PRP are o varietate foarte mare de aplicații clinice în domenii cum ar fi medicina regenerativă (dermatologie și chirurgie plastică), ortopedie sau chirurgie maxilo-facială.

Rolurile sale multiple au la bază eliberarea de factori de creștere (epidermali, trombocitari, vasculari) care după injectare induc o serie de răspunsuri celulare care duc la proliferare celulară, formarea de noi vase de sânge (angiogeneză), formarea de colagen  și eliberarea de hormoni (dopamină, serotonină).

Fiind o soluție obținută de la pacient cazurile de alergii sau reacții adverse sunt extrem de rare, fiind o soluție sigură de folosit în practica medicală.

PRP-ul se poate folosi ca terapie singulară sau în combinații cu alte metode de rejuvenare facială cum ar fi terapia laser, fillere sau injectare de grăsime. Rezultatele obținute până acum după injectarea de PRP au dus la concluzia că acesta îmbunătățește textura pielii, aspectul și tonusul.

Aplicațiile PRP în medicina estetică:

  • Rejuvenarea pielii: producere de colagen nou și modificările celulare induse de PRP au ca rezultate atenuarea ridurilor fine, reducerea depigmentării, reducerea inflamației și a cicatrizării vicioase, creșterea elasticității și a hidratării. Particular pentru rejuvenarea feței s-a dovedit util pentru estomparea ridurilor nazo-labiale și cele din jurul gurii.  Toate aceste efecte oferă potențialul de agent anti-aging.
  • Modificări ale pigmentului pielii: hiperpigmentări post-inflamatorii, hipercromia periorbitală, vitiligo, melasmă.
  • Reducerea căderii părului sau îmbunătățirea aspectului si a proprietăților sale. PRP-ul este cunoscut pentru tratamentul a Alopeciei Androgenice  sau a Alopeciei Areata. Injectarea de PRP la nivelul pielii scalpului duce la o creștere a numărului și a densității firelor de păr din zona respectivă. Rezultatele apar după injectări lunare timp de 3-4 luni, continuate cu 1 injectare la 4-6 luni.
  • Tratamentul plagilor cronice, rezistente la tratamente multiple și a ulcerelor venoase.
  • Aplicații în ginecologie (atrofie vaginală) și urologie (ameliorarea disfuncției erectile). ÎN ceea ce privește atrofia vaginală s-a dovedit foarte utilă asocierea cu injectarea de grăsime proprie pentru ameliorarea senzației de uscăciune și a durerilor concomitent cu creșterea ratei de supraviețuire a grăsimii injectate.

Pentru tratamentul disfuncției erectile (ED) soluția de PRP s-a dovedit utilă pentru că îmbunătățește vascularizația și inervația locală. Disfuncția erectilă poate avea cauze non-organice, și se asociază de obicei cu afecțiuni cardiovasculare, diabet, sindrom metabolic, obezitate sau depresie. Studiile pe loturi mari de pacienți au demonstrat că PRP duce la o ameliorare pe termen scurt a vieții sexuale, asociat sau nu cu alte tratamente urologice.

 

Dr. Caba Bogdan

Medic specialist Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă

Leave a Reply

Programează-te acum!