Skip to content Skip to footer

Monturile de la picioare – o problema inestetica

Monturile de la picioare reprezinta o mare provocare a zilelor noastre. Dintr-un procent de 90% femei care poarta pantofi incomozi, 60% prezinta monturi. Intrucat femeile sunt cele care poarta tocuri sau incaltaminte ingusta in partea anterioara a piciorului, frecventa aparitiei monturilor la femei este de 9 ori mai mare decat la barbati.

Ce sunt monturile?

Monturile de la picioare, denumite in termeni medicali “hallux valgus”, reprezinta proeminenta osului de la baza degetului mare, prin deplasarea acestuia catre degetele vecine. Deformarea are loc progresiv, producand disconfort estetic, dureri si inflamatii. In functie de natura lor, monturile pot fi juvenile sau statice.

Monturile juvenile isi fac aparitia la varsta adolescentei si evolueaza lent, ajungand sa dea primele semnale dureroase in jurul varstei de 40 de ani.

Monturile statice evolueaza intr-un ritm alert odata cu intrarea la menopauza. Netratate, monturile statice pot duce la deformari grave ale piciorului.

Cauze ale aparitiei monturilor:

Desi majoritatea credem ca monturile sunt rezultatul purtarii unor pantofi stramti, incomozi sau cu toc inalt, nu este deloc asa. Incaltamintea de acest gen contribuie, cel mult, la agravarea afectiunii deja existente, insa nu este cauza instalarii ei. Prin urmare, factorii care declanseza aparitia monturilor sunt:

  • Constructia piciorului si raporturile nepotrivite de marimi intre oase
  • Traumatisme care pot aparea la nivelul piciorului
  • Poliartrita reumatoida
  • Obezitatea sau scaderea ponderala intr-un timp redus
  • Absenta unui deget

Cum putem scapa de monturi?

In cele mai multe cazuri, solutia care duce la disparitia deformarii este indepartarea chirurgicala, insa aceasta este extrem de dureroasa si este urmata de o recuperare medicala anevoioasa. Un aspect grav este ca, uneori si dupa operatie, monturile recidiveaza.

Exista insa alte solutii eficiente pentru ameliorarea durerii, oprirea dezvoltarii sau chiar vindecarea deformarii hallux valgus.

Una dintre aceste metode este laserterapia, un procedeu terapeutic ce consta in aplicarea, direct pe piele, a unei surse de lumina. Aceasta energie luminoasa, ce penetreaza tesuturile, declanseaza modificari biologice, care conduc spre intensificarea circulatiei sanguine locale, inlaturarea temporara a durerii si a rigiditatii din muschii minori si articulatii, relaxarea muschilor si inlaturarea spasmelor musculare, inlaturarea temporara a durerii minore si a anchilozarilor asociate artritei. Monturile mai putin avansate pot fi tratate prin laserterapie.

Contactul laserului cu tesutul osos determina arderea si volatilizarea osului printr-o metoda mai putin dureroasa decat cea chirurgicala. Aceasta metoda eficienta si non-dureroasa este recomandata tuturor celor care sufera de monturi.

O alta metoda este aplicarea bandajelor kinesio, o tehnica de bandajare adeziva special conceputa pentru a facilita procesul de vindecare naturala a organismului, impreuna cu sustinerea si stabilizarea muschilor si articulatiilor, fara a limita amplitudinea de miscare a corpului. Proprietatile elastice ale benzii kinesio pot fi folosite pentru a trage degetul mare intr-o pozitie apropiata de cea initiala si pentru a-l sprijini astfel.

In principal, aceasta metoda este folosita pentru ameliorarea durerii, insa in cazuri incipiente ea poate ajuta si la reducerea montului. Pentru rezultate vizibile se recomanda purtarea benzii pentru cateva saptamani sau chiar cateva luni.

 

Programează-te acum!