Luxatia – cauze si tratament

Tot mai multi oameni sunt afectati de luxatii, in special cei care fac miscare in mod regulat: cross, excursii montane, fotbal de recreere. Neatentia in practicarea oricarei forme de sport poate duce la aparitia luxatiilor. Aceste accidentari nu sunt specifice doar celor cu o viata activa, ele putand fi provocate si de un soc sau de o miscare fortata.

Luxatia reprezinta deplasarea extremitatii articulare a unui os din pozitia normala fata de articulatia din care face parte. Provoaca durere si duce la pierderea capacitatii functionale. Diminuarea ortopedica in cazul luxatiilor nu trebuie facuta de catre persoane fara pregatire medicala, pentru ca incercarile de diminuare pot afecta structura osului si a partilor moi (capsula, ligamente, vase sangvine).

Zona afectata influenteaza gravitatea luxatiei. De exemplu, daca gatul sau spatele este afectat, luxatia poate duce la deplasarea unei vertebre ce poate afecta maduva si poate duce chiar la paralizie. O luxatie grava a umarului sau a soldului poate duce la leziuni de nervi.
Medicul sau specialistul poate corecta o luxatie simpla nonchirurgical, fara vatamarea nervilor si a tesuturilor din jur.

13476

Simptomele luxatiei:

  • Dureri mari
  • Umflarea membrului luxat
  • Durere interna
  • Imobilitatea articulatiei afectate
  • Deformarea regiunii
  • Auzirea sau simtirea unor paraituri care semnaleaza ruptura ligamentului sau a ligamentelor

 

Cum se trateaza luxatia?

Leziunile ligamentare se pot trata ortopedic prin imobilizare in ghips. Tratamentul ortopedic (prin ghipsare) il poate completa pe cel chirurgical. Exista insa si alte tratamente eficiente pentru luxatii:

 

  1. Folosirea curentilor galvanici in combinatie cu apa este o procedura ce poarta denumirea de galvanoterapie. Aceasta procedura, adesea folosita in electroterapie si implicit in fizioterapie, datorita multiplelor beneficii, are un important efect analgezic, datorita excitabilitatii nervoase si reabsorbtiei metabolitilor din procesele inflamatorii. Galvanoterapia este un tratament eficient pentru luxatii.
  1. Kineteoterapia este foarte benefica in tratarea luxatiilor deoarece este o forma de terapie bazata pe realizarea de exercitii fizice statice si dinamice, a caror scop este consolidarea si refacerea functiilor motrice afectate de o boala sau de un accident. Efectele benefice ale kinetoterapiei nu se rezuma doar asupra sistemului osos, arterial si muscular ci si asupra organelor interne – inclusiv asupra digestiei, sistemului respirator si celui cardiovascular.
  1. Curentii de joasa, medie si inalta frecventa reprezinta o terapie fizicala care utilizeaza impulsuri electrice de-a lungul zonelor cu probleme, pentru a ajuta organismul sa se vindece si sa se recupereze. Curentii sunt adesea folositi in tratarea afectiunilor post-traumatice, precum luxatii, fracturi, entorse.
  1. Laserterapia este un procedeu terapeutic ce consta in aplicarea, direct pe piele, a unei surse de lumina. Aceasta energie luminoasa, ce penetreaza tesuturile, declanseaza modificari biologice, care conduc spre intensificarea circulatiei sanguine locale, inlaturarea temporara a durerii si a rigiditatii din muschi si articulatii, relaxarea muschilor si inlaturarea spasmelor musculare, inlaturarea temporara a durerii minore si a anchilozarilor asociate luxatiei si artritei.

Pentru ca tratarea luxatiei sa fie mai eficienta si mai rapida, medicii specialisti recomanda toate aceste proceduri facute impreuna in aceeasi perioada de timp.

Programează-te acum!